EbbingeKwartier

Eurosonic keert terug in het Ebbingekwartier

Muziekfestival Eurosonic keert in januari, na afwezigheid van een jaar, terug met één tent in het Ebbingekwartier. De 3FM tent komt op de stelconplaten te staan, tussen het Infopaviljoen en het Boterdiep.

Op de donderdag 12 en vrijdag 13 januari zijn er optredens in de 3FM tent van onder meer Youngr (Engeland), Walking on Cars (Ierland) en de Nederlandse artiesten Thomas Azier en Blaudzun. Naast de om de hoek liggende vertrouwde speelplekken Simplon en Platformtheater fungeren de nabijgelegen Machinefabriek en DOT ook als podium.


+ LEES VERDER
 
Ook dit jaar is er weer Eurosonic Air: een uitgebreid, gratis programma op de Grote Markt.

StudioH200 - Heer Wimpe

Heer Wimpe exposeert van 7 december tot 1 januari in Galerie StudioH200 in Groningen.
Heer Wimpe is cartoonist en hij zoekt het hogerop, zonder zijn roots te verloochenen. Hij gaat nu de exposeren. Heer Wimpe toont zowel cartoons uit zijn beginperiode als groter werk van recenter datum. Hilarische situaties, diepe zieleroerselen of grote droefenis, alles kan men tegenkomen.

Een collectief van drie anonieme heren voorziet de wereld digitaal van licht satirische en kritische prenten onder de naam Heer Wimpe via www.hrwimpe.nl. Om zijn naamsbekendheid te vergroten en om Heer Wimpes prenten meer zichtbaar te maken heeft hij nu de openbaarheid opgezocht.

In deze expositie bij Galerie H200 toont hij een selectie van zijn cartoons in print, geschikt voor huiskamer en toilet. Verder zijn er nieuwe werken te zien, die hij speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. Ook zijn nieuwste boekwerk zal er te koop zijn.

Opening: zondag 11 december 15.30; inloop vanaf 15 uur.
Heer Wimpe zal zelf aanwezig zijn.

+ LEES VERDER
 
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in Het Paleis), 9712 KZ Groningen. www.studioh200.nl

Geopend: woensdag tot en met zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Cultuurcluster gaat door

Wij willen u dit bericht afkomstig van de site van RTVNoord doorgeven:

De vorming van een cultuurcluster op het Ebbingekwartier in de stad Groningen is haalbaar. Burgemeester en wethouders zetten de plannen door.


In het nieuwe pand aan de Bloemsingel en de Kolendrift krijgen de organisaties Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noordelingen een plek. Het pand komt naast de Machinefabriek, waar het Noord Nederlands Toneel zit.

Huurkosten voor de gemeente
De kosten bedragen meer dan vier miljoen euro. Daarnaast moet de gemeente de extra huurlasten die ontstaan op zich nemen. Dit is ieder jaar 125.000 euro.
Wethouder Paul de Rook: 'We willen niet de fout maken die veel gemeenten maken, door een nieuw pand neer te zetten en vervolgens de culturele instellingen failliet te zien gaan door hoge huren.'

Sloop aan de Bloemsingel
Voor de nieuwbouw moet een oude villa aan de Bloemsingel worden gesloopt. Een tweede villa kan blijven staan. In beide gebouwen wonen Stadjers die via anti-leegstandsorganistie Carex tijdelijk huren. Een tijdelijk gebouw van de RUG gaat tegen de vlakte en een monumentaal huizenblok blijft staan.

Impuls voor het gebied
Door het samenbrengen van de instellingen op deze plek zouden Stadjers op laagdrempelige manier met cultuur in aanraking kunnen komen. Ook zou het een impuls zijn voor het gebied en lost het de huisvestingsproblemen van de instellingen op.
De gemeente schrijft voor het ontwerp van het gebouw een prijsvraag uit voor architecten. Het pand moet begin 2019 klaar zijn.
+ LEES VERDER
 

Podium New Attraction

Tijdens Podium New Attraction muziek presenteren HipHop acts hun show aan het publiek. Voorafgaand aan de podiumavond repeteren de acts in Simplon onder begeleiding van Robert Vreedeveld. Hier werken ze aan het vervolmaken van hun liveshow.

De line up op 2 november bestaat uit Luc-c, Timbo, Yung Hendrixxx, Bouncer, Manzi en Victor Fataal. Deejay Melo zorgt voor de beats en Jeroen Russchen is de host.


Woensdag 2 november
Simplon - Boterdiep
20:30 - 23:00 uur
entree € 5,-
+ LEES VERDER
 
www.urbanhousegroningen.com

podium new attraction is een urban academy event van stichting urban house groningen

StudioH200 - Ecce Femina

In de Galerie StudioH200 is van 26 oktober t/m 12 november de expositie ECCE FEMINA door F M Hutchison te zien. 
Hij portretteerde een aantal verschillende vrouwen: verschillend van leeftijd, identiteit, karakter. De portretten zijn frontaal en monumentaal weergegeven: ze kijken ons aan en geven iets van individualiteit prijs.

Geopend van woensdag t/m zaterdag van 13 tot 17 uur, en op afspraak.
Galerie StudioH200, Bloemsingel 200 (in het Paleis), Groningen.


www.studioh200.nl / 06-50552522
www.fmhutchison.nl


+ LEES VERDER
 

Circus, Boden & Gas - Noorderzon


NOORDERZON 

Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC vertellen in Circus, Boden & Gas het verhaal van de stad Groningen aan de hand van het voormalig CiBoGa-terrein, dat 400 jaar bestaat. Het terrein staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier. Sijas en WERC zijn met (oud-)buurtbewoners, historici en het terrein zelf in dialoog gegaan en hebben verhalen over het terrein samengebracht. De constante verandering die het terrein heeft meegemaakt sinds 1616 wordt met hulp van projectie letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met De Verhalen van Groningen en RHC Groninger Archieven.

Te zien op 18-19-20-21-22 augustus in Simplon, Boterdiep 69.
Kaartverkoop á 10,- via www.noorderzon.nl of aan de kiosk op het festivalterrein.
+ LEES VERDER
 
Meer informatie op de site van Noorderzon: <klik hier>

Anekdotes & quotes gezocht!

5 jaar Open Lab Ebbinge is voorbij! Het komende jaar wordt het hoofdstuk van de tijdelijke herbestemming van het CiBoGa-terrein afgerond. Een periode waarin de stempel van braakligging en verpaupering is vervangen door een positief imago.

Om het hoofdstuk van bijna 10 jaar tijdelijkheid te sluiten, zijn we op zoek naar leuke anekdotes en quotes over de afgelopen (circa) 7 jaar. Heb jij een leuk verhaal of mooie herinnering aan dit tijdelijke stukje stad?

We zouden het erg waarderen als je dit met ons deelt! Dit kan door het insturen van een leuk maar kort verhaal of een (nog kortere) quote. Uit alle anekdotes en quotes die we ontvangen worden de meest opvallende opgetekend. Dit optekenen doen we in een eindpublicatie die eind dit jaar verschijnt.

De anekdote mag maximaal 150 woorden lang zijn. Een quote bestaat uit één of twee zinnen. Je inzending moet voor 15 augustus gestuurd zijn naar m.sekuur@openlabebbinge.nl. Klopt, middenin de vakantie. Hopelijk is dit geen belemmering om je verhaal te delen! We zijn heel benieuwd! Bedankt!
+ LEES VERDER
 

Spoken Word

Podium New Attraction Spoken Word biedt een programma met een mix van singer-songwriters, dichters en woordkunstenaars. Hier kunnen gevorderde talenten nieuwe performances uitproberen en nieuw talent voor het eerst het podium betreden voor publiek.

Poetry Circle Groningen presenteert in Simplon haar groepsperformance Een kwartier in de stad. De stad komt tot leven in een bruisende wervelende korte voorstelling waarin taal de hoofdrol speelt. Woorden denderen over je heen in het ritme van de straat. Vanuit verschillende ogen bezie je de stad zoals je die nooit eerder zag. Met Charlotte Beerda, Ingrid, Joost Lancée, Isabella en Lienne onder leiding van Jörgen Gario.

Jörgen UNOM JG (https://unomjg.wordpress.com) zal zelf ook optreden met zijn vloeiende, talige liedjes . Een stem waar je van gaat dromen terwijl hij verhalen over de wereld en zichzelf vertelt. Dat alles gegoten in een sprankelende mix waarin zijn Caribean roots voelbaar zijn in een mix van folk, lounge, en Reggae.

woensdag 22 juni 2016 | 19:30 – 22:00 uur
€2,50 (deurverkoop)
Simplon Poppodium | Boterdiep 71, 9712 LL, Groningen


zie ook www.urbanhousegroningen.com

+ LEES VERDER
 
Individuele spoken word artiesten op deze avond zijn: Myron, Bella, One.No, Charlotte Beerda, Joost Lancee en Daley Whisper. Zij volgende het afgelopen seizoen workshops en trainingen bij de Urban Academy van Urban House Groningen.

Amber Rozema en Josie Miller, finalisten Kunstbende Drenthe, Lilian Anneloes winnares Kunstbende Groningen, alle drie in de categirie taal, betreden eveneens het podium.

Ook het publiek kan het podium betreden en van zich laten horen tijdens de open mic.

Verhalen over CiBoGa gezocht

Voor een voorstelling over het CiBoGa-terrein zoekt Noorderzon samen met De Verhalen van Groningen en de Groninger Archieven naar verhalen over dit gebied.

De makers van de voorstelling, theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC, blikken terug op de geschiedenis van het CiBoGa van 1616 tot nu door met (oud)bewoners, geschiedkundigen en het terrein zelf in dialoog te gaan. Zo slaat de voorstelling een persoonlijke noot aan door de geschiedenis door de ogen van mensen te vertellen.
Hiervoor is het festival op zoek naar ervaringen, beeldmateriaal of verhalen die te maken hebben met het CiBoGa-terrein. Iedereen die bijvoorbeeld meer kan vertellen over de spookverhalen in het oude laboratorium, die vroeger als kind nog bij de kolentram heeft gespeeld, of iets heel anders kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar verhaal te delen.

Aanmelden

Iedereen die op of rondom het terrein heeft gewoond of gewerkt, of iets anders wil vertellen of laten zien over het terrein kan zich melden. Insturen van een verhaal, (beeld-)materiaal of iets anders wat met het CiBoGa-terrein te maken heeft, kan tot en met maandag 30 juni via een formulier op de website van Noorderzon <klik hier>. Alle inzendingen worden nauwkeurig bekeken en kunnen geselecteerd worden voor de voorstelling.

+ LEES VERDER
 
Over de voorstelling

WERC en Sijas de Groot vertellen in Circus, Boden en Gas (werktitel) het verhaal van de stad Groningen door in te zoomen op het voormalig CiBoGa-terrein vanaf 1616. Het CiBoGa-terrein, wat zich bevindt aan de noordoostelijke rand van het centrum, staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen de stad Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier: De omgeving is in constante verandering (geweest) en aan de hand van de voorstelling wordt deze verandering letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt.

Erepenning

Een geweldige feest zaterdag. En wat een mooie verrassing. Twee van de grondleggers van het Ebbingekwartier kregen van loco-burgemeester Roeland van der Schaaf de EREPENNING van de stad Groningen uitgereikt. Deze erepenning staat voor uitzonderlijke inzet en daadkracht. Met deze eigenschappen hebben Bart Kempinga en Wilma Naaijer het gebied op de kaart gezet en ontwikkeld.

Bart en Wilma: GEFELICITEERD!

Hieronder nog wat foto's van de middag en de opening van de derde inrit van de parkeergarage.
(met dank aan de (onbekende) fotograaf)
+ LEES VERDER
 

ARCHIEFEbbingekwartier in beeld
Kunst en Cultuur